A Mona Lisa három arca – Az igaz szerelem szimbóluma

Leonardo da Vinci három arcot festett a Mona Lisába

A Leonardo da Vinci szüleinek szerelméről íródott Lelkek tánca 2. című regényem befejezésekor ajándékozott meg Leonardo szelleme a bizonyítékkal az általam feltárt Mona Lisa titkáról. Egy  hajnali látogatásakor megsúgta a rejtély kulcsát: “Tükrözz!”

Kerestem a Leonardóról szóló könyveim egyikéből egy szép, nagy Mona Lisa festményt, és betükröztem az arcának jobb, majd bal oldalát.

Amikor elémtárultak az így keletkezett arcok, teljesen elképedtem. A Mona Lisa profiljának szemből vizsgált bal oldalából kétségtelenül egy egészen szép nő bújt elő, viszont a jobb profiljából megkérdőjelezhetetlenül egy erős állú, karizmatikus, borostás férfi ábrázat bontakozott ki. Ezek után letakarva a Mona Lisa dekoltázsát, olyan, mintha egy angyalarcú, tízévesforma gyermek lenne a reneszánsz korból. Tehát akár ő maga.  Vajon a nő az édesanyja lehetett, a férfi pedig az édesapja? Miért is ne? 

Leonardo törvényen kívüli gyermek volt, de időskori jegyzetéből kiderül, ő magát szerelem gyermeknek tartotta. Szüleit azonban sajnos elválasztották a körülmények… A gyermek két család között nőtt fel, féltestvérek népes hada mellett. A figyelemért bizony meg kellett küzdenie. Talán ezért is lett olyan kimagaslóan sokoldalú zseni.

A Lelkek tánca 2. regényben  Leonardo belefesti a Mona Lisa portréba az édesanyját, Caterina di Meo Lippit, íme a bizonyíték a tükrözéssel:

Ser Piero da Vincit, az édesapját:

A harmadik arc pedig Leonardo da Vinci, 10-12 évesen

A Lelkek Tánca 2. Leonardo szüleinek titkai című regény kapható a könyvesboltokban.

Azon kívül, hogy visszacsatolást nyert, hogy Leonardo a hőn szeretett családját egyesítette ebben a festményben, ezen kívül egyetemes törvényszerűségeket, valamint akkoriban titkos tanokat is igazol a kép:

  1. Egymás tükrei vagyunk, és mindenkinek megvan a maga nézőpontja. Így vagyunk különbözőek, mégis egyek.
  2. Van egy férfi és egy női, valamint egy gyermeki énünk.
  3. Minden embernek van egy másik fele, akivel egy lélek, két testben. (A görög mitológiában Apollón Zeusz megbízásából kettévágta a túl erősnek vélt négy végtagú, két fejű embereket, a Rosario Philosphorumban olvasható a lélek alkímiája, a modern korban ezt ikerláng kapcsolódásnak nevezik, én szent lélektársi kapcsolatnak nevezem.) 
Sejthető, hogy Leonardo szülei egy ilyen kapcsolódással kötődnek egymáshoz. Egy lélek két testben. 

A művész a Mona Lisát nem sokkal édesapja halála előtt kezdte el festeni. Talán a portrét egy firenzei patrícius rendelte a nejéről, aki emlékeztethette Leonardót megboldogult édesanyjára, s amikor pár hónappal később az apja, az idős Ser Piero da Vinci is elhunyt, meggondolta magát, és egy gyászfolyamatként átfestette a képet, és beteljesítette gyermeki szíve vágyát, és legalább a festményben egyesítette hármójukat egy családdá. Így dédelgethette titkokban az ő szent hármasságukat, hiszen közel 20 éven át magánál tartotta a portét, egészen halála napjáig. 

Az a rengeteg szeretet energia, amit ebbe a festménybe minden egyes alkalommal Leonardo beletáplált, amikor dolgozott rajta, vagy épp csak rápillantott, talán ez az, amit az emberek megéreznek a képen, de nem jönnek rá, miért is olyan vonzó. De az sem kizárt, hogy a szülei szerelem energiái is belekerültek a huncut mosoly mögé.

Talán nem véletlen került Párizsba ez a festmény, épp a szerelem városába. Emberek millióit vonzza oda egy romantikus randevúra.

A zseniálisan sokoldalú művész előszeretettel alkalmazta a tükröt, hiszen 6000 oldalnyi jegyzetét tükörírással írta. Miért is ne festett volna a tükör segítségével? Imádott rejtvényeket készíteni, de mindamellett nyomós oka volt arra, hogy ebbe a festménybe jól elrejtse az igazságot. 500 éve kutatja a világ a Mona Lisa titkát, és végig itt volt az orrunk előtt, a megfelelő pillanatra várva. 

Miért most? Mert most napvilágot lát végre családjának, szüleinek teljes szerelmi története is, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban megértsük, miért lett a Mona Lisa három arcú:

Ahogy beléptem a Louvre-ba, ahol a Mona Lisa mosolyog, az én szememből azonnal kicsordult a könny. Az a gondolat futott át a fejemben, hogy talán egyszer épp ez a festmény fogja összevezetni Ser Piero és Caterina lelkét is, 500 év után, aki szüntelen keresik egymást. Ezzel pedig teljesülhet Leonardo vágya is, amely akkor lehetetlennek tűnt. Hiszen nem arra vágyik minden gyermek, hogy szülei újra együtt legyenek?

A Lelkek Tánca 2. Leonardo szüleinek titkai című regény kapható a könyvesboltokban. 

Berti M. Bagdi ausztrál-magyar író, lélektanácsadó

2022. 10. 23.

Szia, Berti vagyok!

Akik ismernek azt mondják, az életem csupa szín és izgalom. Keresem az élet kis és nagy, logikus összefüggéseit.

Még több bejegyzés

Is It the next Da Vinci Code?

The Dance of the Souls will be launched soon.

Ez az oldal sütiket használ annak érdekében, hogy weboldalunk a lehető legjobb élményt nyújtsa. Bővebben »